Tehtaanpatruuna Axel Wilhelm Wahren - bussikierros

  • la 23.9.2023 klo 12:2016:45
  • Bussikierros: Jokioinen - Forssa - Tammela

Wahrenin tarina kulkee Jokioisista Tammelaan ja nyky-Forssaan.

 Kierros alkaa Jokioisista, Forssassa tutustumme keskeisiin Wahrenin aikaisiin paikkoihin ja kierros päättyy Tammelaan, missä on Wahrenin viimeinen leposija. 

Ernst Gustav von Willebrand ja Axel Wilhelm Wahren olivat aikansa merkittävimmät historialliset henkilöt ja kehittäjät alueellamme. 

 Wahren aloitti n. 30 vuotta Willebrandin kuoleman jälkeen verkatehtailijana Jokioisilla ja myöhemmin siirsi liiketoimintansa Tammelaan Kuhalankosken partaalle luoden perustan Forssan tehdasyhteisölle, josta sittemmin muodostui Forssan kauppala ja kaupunki. Axel Wilhelm Wahren saapui Jokioisiin Willebrandin perustamaan verkatehtaaseen yrittäjäksi 23-vuotiaana nuorena värjärinkisällinä. Wahrenin nosti tehtaan Suomen tuottoisammaksi verkatehtaaksi, mutta alkuvuodet eivät olleet helppoja. Wahrenin liikemiesäly ja halu kehittää toimintaa nykyaikaiseksi ja tehokkaaksi olivat 1800-luvun Suomessa vailla vertaa. Nuoren yrittäjän rohkeat liiketoimet ja Jokioisten Alakosken vesivoiman rajallisuus johtivat vuokrasopimuksen päättymiseen Jokioisten kartanon silloisen omistajan, Bremerin, kanssa. Wahren suuntasi katseensa Tammelan Kuhalankoskeen, jonka partaalla oli siihen aikaan mylly, mutta ei muuta teollisuutta. Hänen perustamansa puuvillayhtiö johti Forssan syntyyn.

Kierros on osa Jokioisten, Forssan ja Tammelan juhlavuosiohjelmistoa.

Bussikierrokselle pääsee nousemaan kyytiin seuraavilta pysäkeiltä:

kello 12.20 Tammela kunnanvirasto – 12.40 Forssa linja-autoaseman puoleinen tilausajopysäkki  (Vapaudenkatu)- 12.50 Jokioisten Tapulimakasiini (Kirkkotie)

Varsinainen opastus alkaa Jokioisista noin klo 13.

Opastus päättyy Tammelaan.  Sään salliessa lyhyet kävelymatkat Forssassa ja Tammelassa, kummassakin paikassa noin 300 m.  Paluukyyditykset edellä mainituille pysäkeille kierroksen jälkeen. Takaisin Tammelassa ollaan noin kello  16.00 ja Jokioisilla klo 16.45.  Kierrokseen sisältyy kahvitauko.

Hinta, maksuohje, ilmoittautuminen

Retken hinta 20 euroa / henkilö sisältää bussikuljetuksen, opastuksen sekä kahvit. 

Ilmoittaudu alla olevalla lomakkella ja maksa ilmoittautumisen jälkeen osallistumisesi Lounais-Hämeen oppaat ry:n tilille FI57 5025 0240 0683 20 ja laita viitteeksi ilmoittajan nimi sekä teksti Wahren-kierros 23.9.  Vain näin vahvistat osallistumisesi! Ilmoita sähköpostitse tai tekstiviestillä, jos et pääsekään osallistumaan: anttilanliisa@gmail.com / 0400 185449


Lisätietoja tarvittaessa: puh. 0400 185 449 (iltaisin)

Voit ilmoittaa lomakkeella kierrokselle max. kaksi henkilöä.

Bussipysäkki, josta nousen kyytiin
Osallistujamäärä

Tietosuojaseloste⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠